Monday, May 5, 2014

Mampuih denn haaaa


Hancur hatiku mengenang dikau .. Menjadi keping-keping setelah kau pergi ~ - Aku Cinta Kau dan Dia , Dewa 19



Berpeluh aku

Cuak gilaaaaa

"Mampoih laa ..mampoih aku ... nak jawab apa dekat pak aku nanti"


Bisik otak ku kepada hatiku

"Habes laa...musnahlahh, musnahh impian ..  lepasni tak boleh drift dah"

Bisik hati kecilku kepada kepala otak kuu






Apa benda ni Alia ? Tak paham laaaa




Takkkk ...


Tadi.... masa nak ambek syifa (adik bongsu gua) dekat sekolah ..

Tapi sebelom tuhh ..


Selalunya la kann , mak aku yang ambek syifa dekat sekolah tuuu  ...

Entah pasaipa tetiba harini mak suruh aku pergi jemput jemput syifa .

Maybe sebab mak nampak aku macam terer gilaaa dah bawak kereta ,

Welllllllllllllllllllllll you knoww mehh ....




Terer kee ?


Wateverrr .. suka hati I laa nak puji diri sendiri .. appreciate yourself kay , siapa lagi nak puji diri sendiri kalau bukan iollz kannn ..

Euww ..

"Tapi alia .. ni bukan puji , ni perasan namanya"


Shhhh diam. 



Ya laaa betoi apa ... sebelom ni aku bawak kereta tiada masalah . Smooth and steady jaa .. 

Cewaah . 


Diamlahh hang thirah aku tau hang gelak kat aku -.- diam ahhh  ( aku tau hang baca nih )

Aku pernah bawak thirah jalan2 dengan kereta aku .. Okay ja kann ? kannn thirahh ..

Cekap kan aku bawak ...? kannnn ? siap drift lagi dekat corner tuuu 


Hahahahaha baik hang mengaku ...




Kann thirahh


Okay sambung cerita tadi ... 

I tak kira , I nak cerita jugak ... walaupon uollz dah shutdown laptop masa baca tajuk post I ...

*seriously hampa shutdown laptop time baca post aku?*


Haaa takpalaaaa , aku pon dengan muka bangga dan hidung kembang kempisnya bersetuju dengan lamaran mak aku untuk mengambil budak kecik tuu kat sekolah

Dalam 1.15 pm tuu aku pon terus mencapai segugus kunci ..

Aku pon jalan menghampiri kereta tapi malangnya ketika itu baru ku sedar bahawa telah salah ambil kunci , ... jadi aku pon berpatah balik untuk mengambil kunci yang benar ...



Kunci kebenaran...

*krik krik krik






"Hang mengarot apa ni ? Straight to the point laa apa yang jadi ...."


Foineee


So nak dijadikan cerita ..

Time on the way nak pi SK Air Merah tu , aku pi lalu dekat tempat sempit ... ada laa satu tempat nihh ..

"Bommmm !!!! Kedebabommmm !!! Gedebushhhhhh !!!"

*Amaran : Bunyi sebenarnya tak teruk sangat pon macam yang ditulis

Hang tau dak side mirror kereta aku kereta ayah aku pecah !


Aku pi langgaq .. 


Terrrrrrrrrrrrlanggaq sebijik lori nih ... dia parking senget , mana nak nampak ... ishhh 

*salahkan orang lain pulak*


Naseb tak terok sangat macam ni 







Macam ni jaa lebih kurang



Belah kiri laa tapi 


"Hekeleh lu , sikit ja tuu .. kecoh mendeee , syukur la lu tak jadi papeee"

Ya .... syukurr Alhamdulillah , aku tak tercedera

Tapi cuak tau !!!

Cuakk !!

Time tu air cond kereta pon dah tak rasa , berpeluhh gilaa punya dahsiat macam baru lepas kena kejaq dengan 11 ekoq anjing German Shepherds



Fuhh .. 


Sekarang ni guee pusing gimana mau jawab sama bapak gue .. wahduhhhh
Mampuih den

"Alaaa , bagitau je laa, baru first time kannn, hang bagi jahanam kereta bapak hang "


Amboi 

Memang laaaa , tapi

Dah la baru semalam aku kena ceramah pasai benda nih dengan ayah aku ....sebab semalam pon aku reverse kereta macam nak langgar pintu pagaq .. hmmm

Memang cun laaa timing ...


Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Aku cuma risau , lepasni ayah aku tak bagi aku drive jauh2

Contohnya ke rumah cekmekda dekat hitech tuu T-T




Nanti tua laa aku pi rumah hang cekmekda oi


Habes aaaaaaaa



*Pasang lagu Yiruma Kiss The Rain*

*Nanges*



Dahlaaa , tunggu ja laa malam satgi ayah aku balik .. nak jawab apa tak tauu ...

Serah pada takdir T-T










 @aliayeahhhhhh






Monday, March 10, 2014

#PrayForMH370

Impossible situations can become possible miracles - Robert H. Schuller








Assalamualaikumwarahmatullah ,



Harini nak tunjuk gambaq jaaa takmau cakap banyak , satgi hampa malaih nak baca kot






Hari Sabtu haritu , satu dunia digemparkan dengan kejadian kapal terbang MAS Malaysia Airlines MH370 yang 'hilang' 









Dah hari ke - 3 , tapi tetap tak dapat kesan langsung MH370 . Misteri . Hanya Allah sahaja yang tahu . 















Usaha mencari giat dijalankan 











Sedih . Kita yang takdak kena mengena pun sedih dengan berita ni , apatahkan lagi keluarga depa :'( . Semoga mereka hadapi dugaan ni dengan tabah













Hanya doa yang dapat dititipkan. 
















Stop spreading rumours and pleaseee stop making stupid jokes :(



Ada dekat google map . Lawak kot kalau kata tu MH370  -.-



 Harapan :')












MH370 ... Please come back Home :'(







#PrayForMH370 #PrayForSPMResult 





@aliayeahhhh




Thursday, March 6, 2014

Ichi Rittoru no Namida :'(

“I really don’t want to say things such as ‘I want to go back as how things were before.’ I recognize how I am right now, and I will continue to live on.” – Aya Ikeuchi









One Litre of Tears #JDrama

Ni cerita Jepun ada dalam 11 episod jeww . Movie punya version pun ada jugak, tapi tak best sebab takdak hero haha xD

Haritu ,

Kaklong paksa aku ngan mimi (adik aku yang f3) tengok cerita nih masa cuti sekolah harituuu. Kakak aku cakap cerita ni best and sedih.

Aku time tuu malas gila nak tengok, tapi dia paksa jugak -.-








Cerita sedih ? Alaaaa kalau cerita action ka komedi baru best ish

So takpalaaa

Aku pun tengoklaa, lagipun memang takdak keja time tu. Time ni pun takda keja jugak




Dannnn








Bapak sedihhhhhhhhhh !!


Menyayat hati , jiwa dan raga :'(


Meh aku bagi sinopsis sikit , kot kot laa hampa semua berminat nak tengok nanti


..............................................................
..............................................................
..............................................................

Emm emm aku tak reti laa nak cerita , hampa tengok sendiri laa hahaha xP




Yang pasti Aya ni dia hidap penyakit Spinocerebellar Ataxia (SCA) @ Spinocerebellar Degeneration Disease  (klik untuk info lanjut)

Penyakit ni disebabkan 'genetic disorder' neurons dalam otak, yang affect cerebellum dia *lebih kurangla

Penyakit nih tak serang sekaligus tapi nikmat bercakap , menulis , pergerakkan semua ditarik satu satu

Allahu . 

Memang yang dapat penyakit ni kena kuat. 

Dan penyakit ni tak boleh diobati :(





Tengok cerebellum dia



Rasa macam Neurologist pulak ahaks  *eleh perasan baru sikit


Drama nih diadaptasi daripada cerita sebenar




Ni gambar orang yang kena penyakit tuh


So , kita dapat tengok ketabahan dia hadapi hidup dengan penyakit nih. 

dan

Macamana orang sekeliling kita, layan kita masa senang dan masa susah


Sedih kot lagi lagi part Aya dengan kawan kawan kelas dia tuhh T___T




Lagu dalam cerita ni best  ! Sangatsu Kokonoka





Haihh lagi satu , yang membuatkan aku gagah tengok cerita ni sebab doktor dia hensemm !! haha xD



oh tolong jangan tengok i macam tu :3


Ceh . 

Apa2 pun ambek pengajaran daripada cerita nih

Klik gambar bawah untuk tengok cerita One Litre of Tears xD








p/s :Currently aku tengah tengok cerita korea , My love from another Star wuhuuuu episode 16 dah . Semalam Wahida call , dia terkejut aku layan cerita korea xP



@aliaayeaahhh







Monday, March 3, 2014

Ikan Laga



  1. Fish are friends, not food - Bruce the Great White Shark, Finding Nemo


 







Time tu aku sembang merapu dengan kakak aku


Oleh disebabkan aku takdak whatsapp , wechat semua


Facebook je laa medan untuk kami berhubung 


Becausseee you know mannn ....




we can connect connect each other *bunyi macam lain*



Time tuu kaklong post gambaq dia bela ikan








Kaklong cakap, dia takdak kawan nak sembang sembang


Dekat USM tuu , satu bilik tinggai sorang2, so dia takdak kawan laaa nak borak


Jadi kaklong kata, dia belaa ikan , sebab dapatlaa sembang - sembang 


Dia kata ikan tu faham apa dia cakap -.-


Then aku macammmmm






Bajet macam ikan tu paham hang cakap apa



Yup , Kaklong bela ikan lagha  laga


Aku ngan adik2 aku dapat kenai rapat dengan ikan kaklong ni, sebab

Kaklong bawak ikan tu balik rumah, masa dia cuti panjang haritu 


Takkan nak tinggai kot , kebuloq ikan tu nanti





Gambaq yang dia post


Buih tu tandanya dia nak mengawan



Kecik lagi ni , esok lusa ,kalau dah besaq jadi laaa laguni 






Eh bukan dia kaler biru ka


Tapi elok lusa tu .......... 


Kiniiiiiiiii tinggal kenangaaaaaaan ~ ~ ~


Ikan yang terkenal dengan jolokkan Draco di rumah ini


Kini sudah meninggalkan dunia yang penuh pancaroba ....

Draco mati kat rumah nii ! Sadis betul !


Punca kematian masih lagi disiasat




Antara kenangan terakhir bersama Si Mati yang sempat dirakam oleh Mak Nenek Syiput atau nama sebenarnya Nor Aqilah Syifa




video




Arwah baik orangnya  ikannya :'(



Aku pun pergilaa menemu bual keluarga si mangsa , iaitu Kaklong


Berikut adalah kenyataan beliau :


Me : Kaklong , hang tak sedih ka ikan hang dah mati ? Tak ghasa nak teghiak(nangis) ka ?

Kaklong : Takpaaaaa, beli lain la nanti (dengan nada heartless)

Me : ....



Benarlah , Yang Patah Tumbuh , Yang Hilang Berganti


For sale




@aliayeaaahhhh



Wednesday, February 26, 2014

Baby, you so hot !

You make me so hot, make me wanna drop You're so ridiculous, I can barely stop - Avril Lavigne, Hot



Sekarang ni musim kemarau (lebih kuranglaa) . Memang  panas panas panas membara  yang amatlaa  boleh tahap boling point paaa Kalau dulu sejuk gila kot ! sampai kecoh kata Malaysia nak turun salji laa semua . Tapi seyez time tuu memang sejukkk...








Tapi sekarang terbalik , sangat panas gila babengg !. Husshhh , bukan panas dosa .....tuuuu lain .. Nih panas yang tahap , hang dok saja tak buat apa2 pun boleh keluaq peluh , even hang pasang kipas yang putaq sampai 5 ! 




Credit to Leez




Certain tempat kat Selangor , air dah kena catu . Alhamdulillah sini , tak sampai tahap tu lagi, sebab air kat empangan ada banyak lagi (depa la kata) . But still kena jimat air T___T




Memang hot


So ni adalaa sikit tips2 untuk jadi 'cool


Berdasarkan pemerhatian , pendapat responden dan juga rujukan di internet ni laaa serba sedikit tips untuk sejukkan badan




Bukak tingkap pagi2


Haaa ,bangkit tidoq tuu, lepas lipat selimut semua , bukak la tingkap . Untuk pengudaraan. Bagi udara sejuk masuk. Aku memang tetiap pagi bukak tingkap , memang sejuk laa ,nyaman jaaa (rasa macam ada dekat cameron highlands gitu). Tapi tunggu cerah sikit dalam kul 7.15 baru bukak , ni lepas solat subuh terus bukak tingkap, nanti nyamuk masuk gigit hampa, gatai ,, jenuh dok garu






Tapi kalau bangkit tidoq pukul 10,11 jangan harap laa nak rasa nyaman time bukak tingkap -..- (tapi still kena bukak tingkap)






Mandi


Mandi laa awal2 pagi , memang akan rasa fresh . Fuhh, memang susah nak mandi awal kan, tambah2 kalau cuti sekolah. Disebabkan panas nih , aku pun kerap gak mandi. Melekit kot badan











Pakai syampu @ sabun badan sensasi dingin


Aku cadangkan , beli sabun atau syampu yang bilamana lepas mandi tu, rasa berangin, fresh gitu ... buat sementara ni takyah la pakai goat's milk, sakura whitening , lavender ka apa .. belilaa yang macam ice cool semua tuu . Hampa bayangkan , dahla hampa gosok gigi rasa berangin (kalau hampa x guna ubat gigi perisa stroberi laaa), kepala pun rasa berangin , badan pun berangin .. fuhh memang syokk aaaaaaaa! Ni cadangan ja , tiada unsur iluminati ,menghasut, promote ka apa :p






Nampak, nama pun ais mesti sejuk



Aku penah pakai ni memang berangin kepala aaaaa




Banyakkan minum air masak 



Musim panas camni, of courselaa kena minum ayaq masak banyak2 . Tak sampai seminit minum ayaq , rasa dahaga balik betoi dak ? Sukatan yang kita kena minum 8 gelas atau 2 liter sehari , tapi aku tak penah kira pun berapa banyak aku minum dalam sehari. Hampa kira ka ? Rasa dahaga, minum ja laa kannn haha xD


Bukan apa , water ni can regulate body temperature !  






Tengok gambar ni rasa dahaga pulak





Pakai baju longgar


Hampa toksah dok eksyen kat rumah pakai baju tebai2 bulu kambing semuaa .. pakai laa baju tshirt longgaq sudah . Nak lagi best pakai baju kelawaq . Angin boleh masuk semuaa arah. haha . Lagi satu, pakai la kain batik or pelekat , haaa angin pun boleh masuk jugak tapi tak sepower baju kelawaq laa bhahaha xD apa? tak reti pakai ? Jangan risau , Hampa ameklaa kain sekolah yang kaler turqoise tuu , pakai kat umah .. ada kancing dan mata siap , kompemm tak terlondeh !




Pakai baju longgar pun masih mengancam auww




Pasang kipas (of course)


Ni memang wajib , gila betoi rumah sapa yang tak pasang kipas tuh ! berjimat nak bajet RM18 sebulan ke kak oi ? Toksah la kedekut sangat , pasanglaa ... kang bertakung air peluh kat rumah tu kangg , tak memasal banjir . Tapi janganlaa pasang kuat sangat , kalau dah max 5 , pegi pasang 6 .. tak nama kipas dah nanti , habes tercabut jadi boomerang , habes putuih palaa orang





Seriau aku tengok



Makan buah


Buah ni memang bagus . Makanlaa buah yang ada banyak air, cam tembikai, oren kaa . Ya Allah , sedapnya tembikai , berjuicy tuu ... Nak lagi best, simpan laa dalam peti ais .. pastu boleh potong dan makan beramai ramai (tu pun kalau hampa nak kongsi la) ahaks . Nak buat jus pon bolehhhhh










Jangan marah bang , 



Dahla panas , dok marah2 .. memang bertambah 'panas' laaa . Marah itu datangnya daripada syaitonnn , syaitonn itu diperbuat daripada api . Memang hott laa .. Kalau marah sangat , minum air , pastu amek wudhuk. Pastuuu tau kan kalau berdiri , kena duduk , kalau duduk , kena baring... . Tapi tu laa , kita kat rumah ni nak marah siapa jaa , tersepak bucu katil , marah katil .. terlanggaq dinding , marah dinding , kucing miauu sikit marah kucing, ish ish konflik dalaman betul ...









Kalau diberi pilihan antara air dan elektrik ? Hampa pilih mana ?





@aliayeaaahhh